Intrebari frecvente

In sectiunea noastra de intrebari frecvente, am adunat pentru tine amanuntele pe care oaspetii nostri ne solicita cel mai des sa le explicam.

Intrebari frecvente


De ce este indicat sa lasam costumul de baie in afara saunei?

Exista doua motive principale pentru a face acest lucru: unul este ca materialul din care este confectionat costumul de baie nu este conceput pentru cele 90-100 de grade din sauna. Astfel, in timpul programului pielea acoperita de costumul de baie nu se aeriseste corespunzător.

In al doilea rand, daca intrati in sauna cu costum de baie umed (dupa inot sau dupa baie), substantele din apa (de exemplu, clorul) vor incepe sa se evapore si le inhalam. Daca sanatatea este importanta pentru voi, alegeti saune in care puteti intra fara costume de baie.

Din aceste motive, saunele ce permit accesul fara costum de baie sunt clasificate in Europa de Vest drept prietenoase cu natura. Acest mod de a gandi devine din ce in ce mai raspandit si la noi.


Slabim sau nu prin sauna?

In timpul saunei pierdem din greutate – dar nu vom fi mai slabi. Eliminarea apei prin glandele sudoripare in timpul utilizarii saunei poate insemna ca vom fi mai ”usori” cu pana la 1.500 de grame dupa 3-4 programe de sauna. Cu siguranta, asta ii poate bucura pe cei care vor sa dea jos din kilograme. Atentie, insa: dupa sauna reducerea greutatii inseamna doar eliminarea din organism a apei pe care o ”punem” inapoi la scurt timp dupa programele de sauna.


Putem sa consumam lichide in timpul programelor de sauna sau nu?

E indicat sa bem multa apa cu o ora – o ora si jumatate inaintea programelor de sauna. E bine, totusi, sa nu exageram cu lichidele intre programele de sauna. Corpul uman este astfel construit incat apa consumata trece foarte rapid prin tractul gastrointestinal si intra in fluxul sanguin. In timpul saunei, circulatia sangelui creste, iar materialele reziduale sunt eliminate din corp mult mai usor. In plus, transpiratia in sauna determina ingrosarea sangelui, fapt care creeaza un efect suplimentar de aspiratie in tesut, ce contribuie la curatarea interna. Desigur, dupa finalizarea programelor de sauna este recomandat consumul de multa apa.


Cum afecteaza sauna tensiunea arteriala?

La caldura vasele de sange se dilata, in timp ce prin scufundarea intr-un bazin cu apa rece, se contracta. Si inima este, de asemenea, implicata in protejarea organismului de caldura. Prin urmare, valorile tensiunii arteriale se modifica in timpul programelor de sauna si scad usor in cazul celor care se bucura de o tensiune normala. In schimb, la cei care sufera de hipertensiune arteriala s-a observat o reducere apreciabila a tensiunii arteriale. Dimpotriva, la persoanele cu hipotensiune sauna duce la o crestere a valorilor tensiunii arteriale.

S-a constatat ca statul in aer liber si stopirea cu apa rece nu au avut efecte semnificative asupra tensiunii arteriale; in schimb, daca intram intr-un bazin cu apa rece, tensiunea arteriala creste semnificativ. Prin urmare, pacientii cu hipertensiune arteriala ar trebui sa isi raceasca treptat corpul atunci cand se scufunda in apa rece, pe cand la cei cu tensiune arteriala scazuta chiar este recomandata o intrare ”abrupta” in apa inghetata.

Baia calda ulterioara readuce tensiunea arteriala la valori normale. In cazul unor anomalii severe ale tensiunii arteriale, ameliorarea simptomelor este doar temporara. In aceste cazuri programele de sauna nu pot inlocui alte tratamente terapeutice.


Cum si cat timp pot petrece in sauna femeile insarcinate?

In Finlanda, gravidele frecventeaza sauna cel putin o data pe saptamana. Aceasta are un efect pozitiv asupra starii lor de spirit, impiedica organismul sa retina prea multa apa si previne atat cresterea tensiunii arteriale, cat si acumularea reziduurilor la mama si fat, care in multe cazuri provoaca preeclampsie (intoxicatii de sarcina).

Femeile insarcinate care frecventeaza sauna in timpul sarcinii se simt mai bine si se bucura de o reglare a circulatiei sangvine.

Este important sa consultati intotdeauna un medic de specialitate inainte de a merge la sauna!


De la ce varsta ar putea un copil sa frecventeze sauna? Care este varsta la care copilul nostru poate intra cu noi in sauna?

Adevarul este ca nu exista nici o limita de varsta pentru sauna. Copiii adora apa, iar sauna este insotita de o piscina in care pot sa distreze. Daca stilul de viata al parintilor include programul de sauna in mod regulat sau chiar au propria lor sauna acasa, copii chiar se vor simti bine in sauna.

Au fost realizate experimente care au demonstrat că sauna nu dauneaza nici macar sugarilor. Din acest motiv, finlandezii care locuiesc in mediul rural fac sauna de la nastere pana la moarte – si nu este o gluma. Poate tocmai de aceea, Finlanda a dat lumii un numar surprinzator de mare de sportivi, artisti si oameni de stiinta premiati ai Premiului Nobel.

Puteti obisnui treptat copiii cu sauna, fiind atenti sa nu fie expusi unor temperaturi extreme. Desigur, nimic nu trebuie fortat, pentru ca vrem ca micutii sa se bucure de aceasta experienta. E bine ca totul se inceapa ca o joaca, pentru a-i familiariza cu mediul nou pentru ei.

Iar efectele se vor vedea in scurt timp. Sauna ii educa pe cei mici in spiritul curateniei și disciplinei și ii va ajuta sa se relaxeze, iar seara sa adoarma mai repede. In plus, la anumite varste, circulatia sangelui poate deveni ”dezordonata”, iar sauna poate constitui o metodă naturală de a regla aceasta situatie.


Ce se intampla cu corpul nostru in timpul incalzirii si racirii?

Faza de incalzire:

Faza de racire: