Ce este sauna?

Sauna are o istorie de mii de ani. Poate vi se pare greu de crezut, dar sa stiti ca vechi documente ne asigura ca era la mare pretuire in antichitate, printre romani si turci. Ba chiar si indienii azteci se bucurau de binefacerile ei.

In zilele noastre, cand spunem ”sauna” ne gandim aproape instantaneu la finlandezi. Iar asta nu e de mirare, deoarece aproape fiecare gospodarie din tara scandinava are o sauna, care face parte din viata de zi cu zi a finlandezilor.

Pentru orice persoana, sauna poate insemna odihna fizica si psihica, relaxare si chiar vindecare. Toate acestea sunt demonstrate atat de mileniile care au trecut de cand este folosita, cat si de bine fundamentate studii stiintifice.

Care este efectul saunei asupra organismului?

Este demonstrat ca sauna are efecte benefice asupra pielii, sistemului cardiovascular si echilibrului hidric – aportul si eliminarea apei din corpul uman. In plus, creste ritmul de detoxifiere a organismului si capacitatea acestuia de a lupta contra infectiilor.

Programul sau ceremonia de sauna– denumirea provine din traducerea cuvantului german „aufguss”. Mai este folosita si titulatura de ceremonie sau show de sauna.

Programul de sauna se intinde pe durata a 12-15 minute si este coordonat de un maestru de sauna. In timpul programului, maestrul stropeste cu apa pietrele fierbinti si foloseste diverse uleiuri esentiale sau gheata. In acest fel asigura cresterea continua si uniforma a senzatiei de caldura in sauna. In acelasi timp, efectueaza diverse tehnici de ventilare cu ajutorul prosoapelor, astfel incat participantii sa fie expusi la aer fierbinte din diferite directii si de diferite intensitati.

Un maestru de sauna are stranse legaturi cu lumea saunei. Stie totul despre aceasta, ii cunoaste in detaliu regulile si particularitatile. De aceea, il puteti intreba orice despre sauna si ceremonia pe care o conduce – raspunsurile lui va vor ajuta sa va relaxati si sa gustati din plin binefacerile saunei.

Daca participam la un program de sauna, maestrul va fi cel care va munci fara oprire pentru ca noi, ceilalți, sa ne relaxam si sa ne odihnim.

Reguli de baza ale saunei

1. Pregatiti-va mai intai psihic si apoi fizic pentru acest proces, care poate fi, uneori, intens. Cand mergeti la sauna, evitati machiajul si parfumurile, precum si purtarea bijuteriilor.

2. Nu incepeti un program de sauna daca aveti stomacul plin sau gol. Extremele nu sunt indicate.

3. Este de preferat sa nu intrati in sauna dupa ce ati consumat alcool. Credeti-ne, nu va va ajuta cu nimic. Din contra.

4. Inainte de fiecare sesiune de sauna, faceti un dus.

5. Ganditi-va unde vreti sa stati, daca este posibil. In locurile mai inalte, efectul saunei este mai intens.

6. Lasati-va papucii in fata usii, nu intrati cu ei inauntru.

7. Puneti prosopul de sauna pe locul unde doriti sa va asezati, astfel incat sa acopere complet banca si zona de sub picioare.

8. Este important sa faceti un dus la iesirea din sauna.

9. Evitati sa vorbiti in timpul programului de sauna, pentru a nu-i deranja pe ceilalti participanti.

10. Sauna este contraindicata celor care au febra ori sufera de boli infectioase.