Sauna si utilizarea ei - informatii importante atat pentru incepatori, cat si pentru avansati
Vrem sa va oferim toate detaliile despre efectele pe care le are sauna atat asupra sanatatii, cat și a psihicului uman. Ne dorim sa contribuim la raspandirea culturii saunei, pentru ca toata lumea sa se poata bucura de aceste proceduri simple si stravechi. Este o forma placuta de detoxifiere a organismului, care ofera improspatare fizica si psihica.
Ne place sa credem ca oricine citeste aceasta pagina are informatii despre sauna, a incercat sau, in cel mai bun caz, se bucura in mod constant de placerile oferite de sauna. Unii dintre dumneavoastra poate chiar participati la diferite programe de wellness.
In contextul in care, in prezent, exista o adevarata cultura a stilului de viata sanatos, in legatura cu care sunt prezentate tot felul de articole si sfaturi despre o alimentatie adecvata, diete si modalitati de mentinere a tonusului fizic, folosirea saunei poate constitui un element esential al unui astfel de mod de a trai.
Ce este o sauna?
Cand auzim acest cuvant, cu totii ne gandim la o cabina din lemn, in care aerul este fierbinte si in care lumea sta si... transpira. Nu gresim cu nimic, dar trebuie stiut ca ceea ce se afla in spatele acestui cuvant este mai mult decat atat.
Sa o luam cu inceputul. Sauna are o istorie de mii de ani, fiind folosita inca de pe vremea vechilor romani, a turcilor si chiar a aztecilor. Astazi o asociem cu finlandezii, ceea ce e explicabil, deoarece o gasim in aproape fiecare gospodarie din tara nordica si face parte din cotidianul locuitorilor acelor meleaguri. Mai mult, pe malul raurilor si al lacurilor din Finlanda au fost amenajate mici case din lemn care, pe langa rolul de sauna, sunt folosite pe post de baie, spalatorie de rufe si, pana nu cu mult timp in urma, chiar ca sala de nastere.
Sauna aduce cu sine odihna fizica si psihica, relaxare, vindecare si o crestere a performantei.
Ce efecte are sauna asupra organismului?
Are un efect benefic asupra pielii, sistemului cardiovascular si a echilibrului hidric. Creste ritmul detoxifierii si capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.
Pielea devine elastica, moale si catifelata. In timpul saunei, temperatura pielii creste cu circa 10ºC, ceea ce duce la o accelerare a metabolismului celulelor pielii. O data cu transpiratia, sunt indepartate celulele moarte din piele, particulele de praf, grasimea si bacteriile. Alternanta de temperatura cald-rece face ca vasele de sange din piele sa se ingusteze si sa se dilate, avand ca rezultat curatarea si reinnoirea pielii. Se spune, nu fara temei, ca o sauna are efecte mult mai bune asupra pielii decat lotiunile de corp.
Stimuleaza circulatia sangelui si are un efect pozitiv asupra afectiunilor cardiovasculare. Sistemul circulator se intareste datorita aceleași alternante de cald (aerul fierbinte din sauna) și rece (baia de dupa) – astfel, peretii vaselor se contracta si se dilata pa rand. O crestere a alimentarii cu sange a cailor respiratorii ajuta la ameliorarea tulburarilor de respiratie si la curatarea mucoaselor.
Muschii si articulatiile se relaxeaza, reducand astfel afectiunile reumatice.
In cazul detoxifierii: transpiratia ajuta la eliminarea toxinelor, dar si a sarii, cu efect pozitiv asupra hipertensiunii arteriale.
Sauna intareste sistemul imunitar, stimuleaza metabolismul și poate ajuta la pierderea in greutate. Trebuie retinut ca nu vom slabi doar facand sauna. E adevarat, cand iesim din aerul fierbinte, vom observa ca am pierdut in greutate chiar mai bine de un kilogram, dar aceasta situatie este cauzata exclusiv de pierderea de apa. Sauna in sine nu poate face minuni, insa contribuie la slabire doar daca este combinata cu exercitiile fizice regulate. Dupa o sesiune de sauna, este recomandat sa nu mancati mult si sa beti cantitati reduse de sucuri naturale sau apa minerala.
Sauna este un adevarat ”antrenament” pentru sistemul cardiovascular.
Functiile glandei pituitare si a glandelor suprarenale sunt reactivate.
Starea generala de bine se imbunatateste, avand un efect pozitiv si asupra sistemului nervos autonom, dar si de calmare a stresului.
Reguli de baza ale saunei
Avem cateva sfaturi si indicatii pentru cei care sunt la inceput ori inca nu au intrat in lumea saunelor si a wellness-ului. Va explicam la ce trebuie sa fiti atenti pentru a va relaxa, cum sa aplicati aceasta metoda straveche pentru a va imbunatati starea de sanatate si va vom arata care sunt regulile si obiceiurile in saune si in zonele de odihna.
ATENTIE!
Evitati sa folositi sauna daca aveti febra sau boli infectioase! E indicat sa faceti un consult de specialitate daca urmati un tratament medical, pentru a stabili daca puteti intra la sauna sau nu.
Inainte de sauna
Este necesar sa va pregatiti atat psihic, cat si fizic pentru acest proces de curatare. Cand mergeti la sauna, evitati sa folositi machiajul si parfumurile, lasand acasa tot ce nu este natural. De asemenea, este recomandat sa nu purtati bijuterii. Acestea pot arde pielea daca se supraincalzesc si pot provoca chiar arsuri. Toata lumea ar trebui sa fie atenta cu inelele, deoarece caldura poate determina ingrosarea degetelor si aceste bijuterii afecteaza circulatia sangelui in degete.
Nu incepeti programul de sauna cu stomacul plin sau gol. Daca este posibil, mergeti la sauna la o ora si jumatate - doua dupa masa. Cand stomacul este plin, corpul nostru foloseste multa energie pentru digestie, careia i se adauga si efortul de a face fata saunei. Iar asta poate determina aparitia unei stari de rau. In schimb, cand stomacul e gol, o scadere a zaharului din sange poate fi foarte periculoasa, deoarece chiar si oamenii sanatosi se pot simti rau din acest motiv si ajung chiar la lesin.
Dupa efort sau activitate fizica intensa, este necesara o perioada de odihna de 15 - 30 de minute inainte de a incepe sesiunea de sauna.
Nu este recomandat sa intrati in sauna dupa o noapte stropita din belsug cu alcool. Credeti-ne, nu va va ajuta sa va reveniti, din contra.
Asigurati-va ca aflati care sunt regulile de folosire a saunei si respectati-le, acordand atentie si celorlalti participanti.
Inainte de fiecare program de sauna, trebuie sa faceti un dus pentru a avea pielea pielea cat mai curata. Stergeti-va bine, astfel incat sa intrati complet uscat in sauna; acest lucru permite pielii sa transpire mult mai usor.
Ganditi-va unde vreti sa stati in incaperea de sauna. In locurile mai inalte efectul caldurii este mai intens, corpul este expus mai mult aerului fierbinte. In schimb, in partea de jos a camerei temperatura este cu pana la 20-30ºC mai scazuta. Din punct de vedere al efectului saunei, nu conteaza daca gasim un loc sus sau jos, intrucat procesul de tranpiratie incepe la peste 50-60 de grade, pe toata suprafata corpului.
In prosop sau costum de baie?
Devine din ce in ce mai obisnuit ca in timpul folosirii saunei sa nu se mai poarte costum de baie. Daca mergeti intr-un spatiu unde este permis sa nu purtati costumul de baie, il puteti lasa in vestiar. Este de remarcat ca sub costumul de baie pielea se poate inrosi, ceea ce le provoaca unora eczeme extrem de deranjante.
Daca alegeti si vi se permite sa nu purtati costum de baie, inainte de a va dezbraca, solicitati personalului un prosop de sauna. Daca aveti propriul prosop, il puteti folosi, dar asigurati-va ca este suficient de mare ca sa acopere intreaga suprafata a bancii cu care intrati in contact. Nu uitati de picioare!
In ceea ce priveste materialul, este important sa se contina cat mai putine fibre sintetice. Desigur, nu trebuie sa ne plimbam goi in zona saunelor, desi nimic nu interzicenacest lucru. Infasurati prosopul in jurul vostru pana va asezati pe banca, in sauna. Sunt locuri speciale unde puteti cumpara haine de sauna concepute pentru barbati si femei.
De asemenea, este foarte important ca, in cazul in care purtati costum de baie, sa va asezati in sauna doar pe prosoapele proprii si sa nu intrati in contact direct cu banca. Costumele de baie din material plastic nu sunt concepute pentru a fi purtate permanent la 90-100 de grade si se distrug in urma folosirii frecvente intr-un mediu umed, cu temperaturi ridicate.
In plus, trebuie retinut ca, daca intrati in sauna ud/-a, imediat ce ati iesit din piscina, apa din costumul de baie se evapora si o inhalam, afectandu-ne chiar starea de sanatate. De aceea este recomandabil sa intram la sauna cat mai uscat se poate, daca tot mergem in costum de baie.
Inainte de a intra in sauna
Inainte de a intra in sauna, verificati daca nu e un program in desfasurare. Daca raspunsul este afirmativ, oricat de curiosi ati fi, nu intrati pentru a nu deranja munca maestrului si relaxarea participantilor. Daca doriti sa participati la un program, intrebati personalul cand incepe urmatorul si despre pretul acestuia. In saunele moderne, un indicator LED sau o lampa amplasata deasupra usii pot arata cand (nu) e permisa intrarea si cat timp va dura urmatorul program.
Daca nu este un program in desfasurare, puteti intra in sauna, dar trebuie sa o faceti cat mai repede posibil, astfel incat usa sa fie deschisa pentru un timp cat mai scurt. Daca sunt multi oameni in interior, e recomandat sa asteptati putin pana se elibereaza un loc.
Lasati papucii in fata usii, nu-i aduceti inauntru. O parte din incaltamintele moderne este realizata din plastic, cu adezivi, motiv pentru care nu e deloc recomandabil sa luati astfel de obiecte intr-o cabina cu aer fierbinte. Din cauza temperaturilor crescute, din aceste incaltaminte pot fi eliberate gaze toxice, ceea ce nu e indicat intr-o incapere inchisa.
Cand intrati, se cuvine sa-i salutati pe toti. Asezati-va prosoapele de sauna acolo unde doriti sa stati, astfel incat sa acoperiti complet banca. Daca va asezati in partea de sus, puneti prosopul si sub picioare, deoarece ulterior altcineva va ocupa loc acolo. Incercati sa nu deranjati si sa fiti discreti.
In interiorul saunei
Va recomandam sa nu aveti exclamatii de uimire si sa nu va comportati sfidator in timpul saunei. Bucurati-va de relaxarea trupului si a sufletului, comportandu-va natural.
Este acceptat ca barbatii sa poarte prosopul infasurat in jurul taliei, iar doamnele sa aiba un prosop de saună legat la piept. Multi dintre cei care se opuneau nuditatii in sauna s-au obișnuit incet-incet cu aceasta, pentru ca au observat diferenta dintre utilizarea saunei in costum de baie si efectele saunei naturiste.
Si, ca sa ii incurajam pe cei mai timizi, trebuie sa stiti ca in sauna ceilalti participanti sunt mai preocupati sa se relaxeze si sa transpire decat sa se uite la cei din jur.
In timpul saunei este recomandabil sa ne miscam cat mai putin, mai ales ca, la aceasta temperatura, efortul fizic, oricat de mic ar fi, pune mai multa presiune decat este necesar asupra sistemelor respirator si circulator.
Descoperirea efectelor saunei necesita practica - de obicei incepem sa simtim reactiile corpului dupa sase-opt sesiuni. Abia atunci realizam in ce zona a incaperii si, mai ales, cat timp putem sta pentru a ne simti confortabil.
Perioada in care putem sta inauntru si suportam caldura depinde si de starea sistemului nostru nervos vegetativ. Acest interval este diferit de la persoana la persoana, dar este demonstrat ca rezistenta organismului creste o data cu numarul sesiunilor de sauna. Totusi, cel mai important lucru este sa nu stati in sauna mai mult de 15 minute intr-o sesiune.
Cand iesiti, este civilizat sa nu ”tineti” locul nici pentru dumneavoastra, nici pentru o alta persoana. Va sfatuim sa luati prosopul si sa ii lasati pe altii sa ocupe un loc. In sauna, toata lumea sta unde poate - nu trebuie sa cereti nimanui permisiunea pentru a va aseza intr-un loc anume. Dar aveti grija ca si ceilalti participanti sa se stea confortabil, iar daca este nevoie, retrageti-va putin.
Daca doriti sa turnati apa cu ulei esential pe pietrele de sauna, intrebati-i in primul rand pe ceilalti din sauna daca nu ii deranjeaza acest lucru. Daca cineva nu este de acord, ii respectam alegerea si asteptam sa plece.
Daca cineva stropeste pietrele cu apa, este bine sa nu iesim macar 3-4 minute, pentru a le permite tuturor sa simta efectul aburului fierbinte. Desigur, daca unei persoane i se face rau, poate sa iasa oricand din incapere. Daca este prezent un maestru de sauna, il lasam pe el sa coordoneze activitatea in interior, evitand astfel neintelegerile si disputele.
In prezent, in cadrul saunelor moderne stropirea si umidificarea se realizeaza automat. In acest caz, fie deasupra usii, fie undeva in sauna, se aprinde o lumina de avertizare. Daca doriti sa iesiti, faceti-o in acel moment, nu cand sistemul stropeste pietrele fierbinti si incepe umidificarea aerului. Daca nu stim in ce tip de sauna ne aflam si cine este responsabil de umidificare, putem sa folosim galeata si lingura cu care sauna este dotata pentru a pune apa pe pietre.
RECAPITULAM:
Experienta unei saune poate fi imbogatita prin folosirea uleiurilor esentiale. Totusi, aveti grija cand le folositi, pentru ca nu toate uleiurile esentiale sunt potrivite pentru sauna. Cititi cu atentie regulile de folosire și acordati atentie atat sanatatii voastre, cat si a celorlalti.
Fiti atenti unul la celalalt in sauna. Daca cineva nu respecta regulile, atentionati-l cu bun simt si ajutati-l sa cunoasca regulile esentiale ale saunei. Nu e nevoie sa-i faceti educatie, ci doar sa-l ghidati cu atentie.
Daca este posibil, nu vorbiti cu voce tare in sauna – lasati-i pe ceilalti sa se relaxeze. Desi suna ciudat, e stiut ca a vorbi in sauna este obositor pentru organism si riscati ca detoxificarea pe care o urmariti sa nu fie completa. Bucurati-va in liniste de aceasta experienta si lasati-i pe altii sa faca la fel.
Nu mancati si nu beti niciodata in sauna, mai ales alcool. Din cauza metabolismului accelerat, alcoolul isi face efectul mult mai devreme. Puteti sa lasati hidratarea pentru sfarsitul sesiunii de sauna, cand va recomandam sa beti sucuri naturale 100% sau apa minerala pentru a inlocui cantitatea de lichid pierdut. E de stiut ca, in absenta hidratarii, aerul fierbinte face ca sangele sa se ingroase temporar. Dupa revenirea la temperatura normala sau dupa baia rece de la iesirea din sauna, sangele se ”subtiaza” cu ajutorul apei stocate in tesuturi. Acest proces este complet inofensiv, el stimuland de fapt functionarea celulelor.
Daca observati ca cineva se simte rau, ajutati-l imediat, scoateti-l afara si cereti ajutor medical.
Daca ati avut ocazia sa va intindeti si sa va relaxati astfel in sauna, aveti grija sa va ridicati incet inainte de a iesi, sa lasati circulatia sa-si revina si abia apoi sa parasiti incaperea. Evitati astfel ametelile si riscul de lesin.
Dupa sauna
Dupa o sesiune de sauna, asigurati-va ca faceti o pauza pana la urmatoarea. Acest interval trebuie sa dureze tot atat timp cat ati petrecut in aerul fierbinte si umed. E nevoie sa asteptati ca corpul sa se raceasca pentru a lua totul de la capat. Este foarte important ca organismul sa se regenereze, doarece organele interne isi accelereaza ritmul de functionare in timpul saunei, iar corpul trece printr-o stare artificiala de febra.
Imediat dupa sauna, evitati apa calda si pe cea fierbinte, precum si impachetarile corpului – acestea tensioneaza respiratia si afecteaza circulatia.
Folosirea bazinelor si piscinelor fara a face anterior un dus are efect negativ nu numai asupra igienei - ganditi-va bine, v-ar placea sa va scufundati in transpiratia celuilalt? Pe langa faptul ca ”inundati” piscina cu toxine, scufundarea brusca poate duce la riscul de colaps al organismului.
Asigurati- va ca atunci cand faceti un dus cu apa rece, incepeti cu punctului cel mai indepartat de inima si apoi va indreptati treptat spre inima.
Nu faceti sport sau gimnastica imediat dupa sauna, pentru ca va poate afecta sistemul circulator. Miscarea ar trebui limitata la o plimbare scurta in aer curat, pentru a da timp sistemului respirator sa-si revina.
Este indicat ca intr-o zi sa urmati cel mult 3-4 programe de sauna, cu perioade de odihna intre ele.
Dupa sauna nu este necesar sa folositi sapunul pentru a va spala. Asta pentru ca pielea a fost complet curatata de aburii fierbinti care au indepartat si celulele epiteliale moarte. Este suficienta o baie cu apa calduta. In plus, e bine sa nu folosim sprayuri sau parfumuri pentru a nu opri pielea sa respire.
Daca mergem la sauna o data pe saptamana e ideal pentru sanatatea noastra. Acest obicei ne va ajuta sa trecem mai usor peste perioadele friguroase ale anului si sa le evitam efectele negative.
Incepatorii intr-ale saunelor urmeaza adesea un singur program, in timp ce utilizatorii mai experimentati participa la 3-4 programe. Nici nu e nevoie de mai multe – nu am face altceva decat sa epuizam organismul.
Inainte de a porni spre casa este deosebit de important sa asteptati ca suprafata corpului sa se raceasca complet si sa nu mai transpirati.
In unele cazuri, din cauza unor afectiuni, este posibil sa nu puteti transpira. Defectele congenitale asociate cu absenta glandelor sudoripare sunt foarte rare. Cel mai frecvent motiv pentru care nu transpirati este cantitatea excesiva cu nicotina ingerata, care provoaca chiar si decolorarea pielii. Prin utilizarea regulata a saunei aveti posibilitatea sa invatati corpul sa transpire. In plus, in cazul incepatorilor, introducerea picioarelor in apa calda i-ar putea ajuta sa transpire mai repede.
In cazul in care sunteti sanatos si ati decis sa dedicati cateva ore experientei deosebite pe care o ofera sauna, va recomandam sa verificati in zona in care va aflati pentru a stabili ce optiuni va sunt oferite in acest sens.
Daca este posibil, cautati locuri in care sa fie permisa sauna fara costum de baie. Daca sunteti timizi, puteti sa va infasurati cu prosopul de sauna pe care l-ati primit. Apoi aveti toata libertatea de a alege in ce saune vreti sa va relaxati si ce servicii vreti sa incercati. Este important sa stim cat mai multe despre sauna in care intram: pentru ce este indicata si cat timp poate fi folosita. Nu va grabiti niciodata, iar daca sunteti in mijlocul unui tratament medical sau al unei terapii adjuvante, un consult medical este mai mult decat binevenit.
Asigurati-va ca utilizati sauna potrivita pentru timpul potrivit. Daca nu sunteti sigur de ceva, cereti lamuriri de la maestrul de sauna. In lipsa acestuia, puteti sa va adresati personalului strandului sau al centrului wellness.
Sauna nu este o cabina de supravietuire, nu o folositi mai mult decat simtiti ca e necesar pentru a va relaxa!
E timpul sa revenim la natura si la naturalete. 😊